Kanegra-Sv. Petar

Ovu stazu bih definirala kao stazu za početnike…(nije zahtjevna, označena je, prizori su zanimljivi, nije duga, pretežito je ravna (samo mala uzbrdica))…zato sam je i odabrala kao prvu za ovaj blog 🙂

Staza i markacija na stablu

Dužina same staze ovisi gdje ostavimo auto. Na cesti prema Kanegri imamo raskrižje Parenzane, na lijevoj strani su dvije bijele ceste, idemo onom desnom (lijeva je Parenzana koja ide samo do sela). Ako krenemo odmah hodati cestom, duljina staze do Sv. Petra i natrag je oko 6 km, ako se autom spustimo do recepcije, postoji i oznaka za stazu, u tom slučaju dužina hodanja je oko 4 km. Kad idem odraditi jutarnje brzo hodanje, idem tom kraćom varijantom.

IPP

Put je označen i dio je puta IPP-a (Istarski Planinarski Put)

Put ide kroz borovu šumu Foto: 24.01.2019.

Kad je bura, pogled s vrha je predivan, vide se planine. Isto tako, zimi je dobro imati kapu jer zaista zna puhati. Ljeti je ova staza posjećenija zbog šparuga i turista iz kampa.

Pogled na Piran Foto: 24.01.2019.

Na kraju staze, odnosno na vrhu nalaze se ostaci crkve Sv. Petra te nekadašnji Benediktinski samostan.

Prvi se put samostan s crkvom spominje 1102. god. kada postaje vlasništvo akvilejske crkve (monasterio sancti Petri et sancti Michaelis). Crkva je jednostavnog pačetvorinastog oblika s istaknutom polukružnom apsidom na čijem se ziđu vidi nekoliko arhitektonskih faza. Unutrašnjost je bila oslikana freskama, a pronalazak ulomaka mramornog kamenog namještaja ukrašenih motivom pletera govori u prilog ranijoj dataciji sklopa, odnosno u 9. – 10. stoljeće. (izvor: Monografija Grada Umaga, 2012)

Foto 24.01.2019.

Pogled sa Sv. Petra je divan, otvoreno more i nebo u smjeru planina ponekad stvarno zna zadiviti.

Foto: 03.09.2017.

Vraćamo se putem koji ide dalje pored nekadašnjeg samostana i uživamo u pogledu na maslinike…


Foto: 24.01.2019.

Put se na jednom dijelu spaja na put kojim smo krenuli i vraćamo se skoro istim putem.

Takvu stazu biram za dnevno kratko i brzo hodanje i za branje šparuga u sezoni dok zmije ne polude 😀

Bitno je odhodati barem malo svaki dan. 🙂

Jedna misao o “Kanegra-Sv. Petar

Komentiraj